Bara munnen på Lucia-kandidaterna kommer att syns på bild. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio

Därför syns bara munnen på Göteborgs Lucia-kandidater

1:11 min

I år kommer den som vill rösta på vem som ska bli Göteborgs Lucia inte få se hur kandidaterna ser ut – bara få se kandidaternas munnar och höra deras sångröster.

Göteborgs Lucia vill skifta fokus från utseende till sångröst. Därför kommer Luciakandidaterna att anonymiseras i årets omröstning. I stället för bilder kommer bara munnarna att synas.

– Vi vill få in mer mångfald i Göteborgs Lucia och få bort stämpeln av skönhetstävling, säger Ulrika Dybler som jobbar med Göteborgs Lucia.

Den traditionella reklamen med bilder på kandidaterna kommer att ersättas av bilder och munnar, och på webben kommer man att kunna lyssna på rösterna.

Varken kön eller ålder kommer spela någon roll, säger Ulrika Dybler. Enda kriteriet är att de som söker är över 18 år. Sångprovet kommer man kunna skicka in via en speciell app och Ulrika Dybler tror att folk kommer vara öppna för det nya sättet att hitta en Lucia, och tycka att det är roligt.

– I år vill vi att vem som helst som har ett brinnande engagemang ska kunna bli Lucia, även någon som inte passar in i den traditionella bilden.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista