Svenske mästaren Musael Temesghen från Eritrea har varit i Sverige i två år. Han och Hälle IF:s Ulf Björklund försöker nu få hit Musaels fru. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio

Hälle IF:s engagemang för flyktingar ger framgångar på löparbanan

1:53 min

Friidrottsklubben Hälle IF i Ljungskile är känd i Sverige för att ta hand om unga invandrade löpartalanger. Så känd att till och med Migrationsverkets handläggare hört av sig, för att hjälpa en flykting.

Detta vinner också Hälle på, säger ordföranden Christian Persson till P4 Väst. Bland andra nyblivne svenske mästaren på 5 000 meter Musael Temesghen har ett socialt sammanhang, som gör att han orkar med träningen.

P4 Väst träffar 31-årige Musael Temeschen från Eritrea på träning en kväll i Göteborg, tillsammans med tränaren Ulf Friberg. Musael har varit i Sverige i två år och ett år i Hälle.

Han har vunnit nästan alla gatlopp det senaste året och nu senast tog han guld på 5 000 meter och silver på 10 000 meter i friidrotts-SM.

– Jag bodde i Sundsvall, men flyttade till Hälle i juli 2012. Någon i Hälle hjälpte mig att få en lägenhet, säger Musael.

Nu går han en teknikutbildning på Volvo, samtidigt som han läser svenska. Men han hinner förstås träna också, efter åtta timmars arbetsdag.

– Jag tvingar mig att springa, säger Musael med ett leende.

Framgångarna beror nog mycket på att boende, utbildning och socialt nätverk prioriteras i Hälle. Det säger Musaels tränare Ulf Friberg.

– Löpning är ju en helhet, man måste må bra för att kunna prestera.

– Vi har blivit en klubb som många av våra flyktingar från östafrika känner till, att vi tar hand om våra löpare, både socialt och träningsmässigt, så det har blivit ett gott rykte, säger Ulf Friberg.

Men ett stort problem har Musael. Hans fru är i Sudan och det är farligt för en ensam eritreansk flyktingkvinna som jagas av agenter, säger Hälles Ulf Björklund, som hjälper honom med kontakten med myndigheterna.

– Det är otroligt jobbigt för Musael att ha henne där och inte kunna få hit henne.

– Vi har ansökt om uppehållstillstånd för henne och hon har en viss förtur eftersom de är gifta, men hon ligger i kö på Migrationsverket så det tar tid, säger Ulf Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista