Marika Vaihinger, som har "Legitimerad CP" intatuerat på armen. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio

Marika Vaihinger är "Legitimerad CP"

7:49 min

Marika Vaihinger är tjejen som inte ger sig i första taget. Trots sin CP-skada har hon bestämt sig för att spela hockey.

Nu tränar Marika Vaihinger intensivt för att så småningom komma med i ett kälkhockeylag, när hon inte jobbar på N3 i Trollhättan eller håller föreläsningar om att leva ett vanligt liv, trots att hon sitter i rullstol och har hjälp av assistent.

P4 Väst träffar Marika Vaihinger på hennes arbetsplats N3, mötesplatsen för ung kultur i Trollhättan. Där jobbar hon som kulturassistent, med att dokumentera musikevenemang bland annat.

– Det bästa med jobbet är att man får träffa så mycket folk i åldrarna 6-25 år, säger Marika och berättar om all kultur som finns i huset.

På N3 ska hon också hålla ett par föreläsningar nu i september, som hon har gjort många gånger förr, för ungdomar, politiker och assistenter bland andra. Det är viktigt för Marika att berätta om livet som CP-skadad och om att man inte är "farlig", som hon säger.

– Jag är bra på att prata och på att få min vilja igenom.

Det bästa Marika vet är annars att träna. En vanlig dag åker hon till isen på morgonen före jobbet, för att träna så att hon kan komma med i ett kälkhockeylag så småningom.

– Det är många som inte tror att jag kan klara av det med min skada och då vill jag bevisa att jag faktiskt kan.

– Jag har antingen tänkt mig att bli målvakt eller back, för då behöver man inte åka så mycket. Och så vill jag stoppa motståndet, säger Marika och skrattar.

Marika Vaihinger berättar hur man spelar med två klubbor, som man både tar fart och slår med. Hon tränar på gymmet nu för att kunna ta sig upp från isen, om hon skulle bli hårt tacklad och ramla av kälken.

Marika talar gärna om sin CP-skada och på armen har hon en tatuering med texten "Legitimerad CP". Så heter också hennes föreläsningar, som hon började med redan när hon var 14 år, då hon talade för en grupp assistenter.

Nu är hon 25 år och har två föreläsningar på N3 den 19 september. De är båda fulltecknade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista