Rossana Dinamarca. Foto: Susanna Wictorzon/P4 Väst.

Dinamarca efter Lundsberg-beskedet: Otydlig lag kan behöva ändras

1:25 min

Efter beskedet att riksinternatskolan Lundsberg får öppna igen tycker vänsterpartisten Rossana Dinamarca från Trollhättan att det kan behövas en tydligare lagstiftning kring Skolinspektionens tillsyn av internatverksamheter.

Det var efter flera våldsamma incidenter på Lundsberg i Värmland som Skolinspektionen i förra veckan beslutade att stänga skolan på obestämd tid. Men i dag meddelade Förvaltningsrätten att skolan får öppna i väntan på att den juridiska processen om skolans framtid ska avslutas.

En central fråga i sammanhanget är vem som har tillsynsansvar för Lundsbergs internat, alltså elevhemmen och det är där som övergreppen har skett.

Förvaltningsrätten skriver att det är oklart om internatverksamheten vid en internatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. "Med hänsyn till det är utgången i målet oviss", skriver rätten.

Och om lagen är oklar, vill Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca, från Trollhättan, att lagen ändras snabbt.

– Lundsberg är ett riksinternat och bedriver skolverksamhet och internatverksamhet. Föräldrarna sätter sina barn på den skolan för att också skolan ska ta ansvar för dem under deras bortavaro. Och då menar jag att det inte går att särskilja de delarna, säger Dinamarca.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista