Mattias Carlsson simmar 100 m ryggsim under SM-veckan i Halmstad. Foto Björn Lindgren/Scanpix.

Ny simtävling i Uddevalla hyllas av stjärnor

1:39 min

I dag inleds en ny stor simtävling i Uddevalla och tävlingen har den största prispotten i Sverige, över 80 000 kronor. Flera av Sveriges främsta simmare hyllar nu tävlingen och menar att den är viktig för sporten.

Uddevallasimmaren Mattias Carlsson är en av deltagarna under tävlingen och han har ett digert program med starter på sju olika distanser.

– Jag är spänd, jag ska simma 400 meter medley i dag och det var riktigt många år sedan jag gjorde det

Hur är det att simma här på hemmaplan?

– Det är riktigt roligt, det var många år sist jag fick simma hemma i Uddevalla, så jag är riktigt taggad att få tävla här igen.

Jesper Jonsson gör sin hemmapremiär för Uddevalla sim och ser fram emot det.

– Det känns bra att de har gett mig den här chansen att kunna göra den här elitsatsningen och jag hoppas verkligen kunna prestera bra i hemmapremiären.

Det är första gången som tävlingen anordnas och det är över 300 deltagare i åldrarna tolv upp till seniorer.

Enligt arrangören Uddevalla Sim är målet att de tävlande ska vara de bästa simmarna och redan nu har tävlingen samlat flera av Sveriges främsta simmare. 

– Det är ett bra initiativ, i många år har jag efterlyst en tävling i Sverige som kan erbjuda bra startfält och lite prispengar, säger Stefan Nystrand, som är före detta världsmästare och världsrekordhållare.

– Många andra länder, i alla fall i Norden, har en högprofiltävling med ganska bra med prispengar och bra simmare, Sverige har saknat det så det är jätteviktigt att det kommer igång nu.

För ungefär en månad sedan avgjordes VM i Barcelona och där kom Simon Sjödin till final. Men i helgens tävling i Uddevalla är kanske inte resultatet det absolut viktigaste för honom.

– Att unga möter elit är viktigt. Det är viktigt att de unga ser oss och att vi ser dem. Så att vi kan förmedla vad vi har varit med om och att vi också har varit unga, säger Sjödin.

Vad vill du förmedla till de unga?

– Att det går. Även fast man genomgår en motgång, som jag gjorde förra året när jag missade OS, så kan man ta sig tillbaka. Det gjorde jag när jag tog mig till VM-final. En karriär är inte bara spikrakt uppåt, det kommer massa dalar och kullar, det är bara att sikta framåt och ha kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista