Politikern Åsa Karlsson. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

Rambos ägare: Vi avvaktar utredningen

"Jag tror inte att det pågår"
1:43 min

Rambos ägarkommuner Tanum, Lysekil, Sotenäs och Munkedal oroas av att vittnesmålen  om slampdumpning, svartjobb och skrotkassa ska skada deras gemensamma avfallsbolag. 
Munkedals socialdemokratiska kommunalråd, Åsa Karlsson, vill inte gärna tro att uppgifterna stämmer.

– Jag tror inte att det pågår det här. Möjligen kan det tidigare har förekommit skrotkassor, men jag tror inte att det är sanktionerat av styrelse eller ledning, säger Åsa Karlsson (S).

För att bemöta de uppgifter om olika oegentligheter som framkommit i P4 Västs rapportering har Rambo valt att anlita ett oberoende konsultföretag som fått i uppdrag att enligt Rambo "vända på varje sten".

Åsa Karlsson tror att uppgifterna om oegentligheter kan komma från personer som på ett eller annat sätt är missnöjda med Rambo.

– Någon som inte fått som de har velat, konkurrenter...

En bakgrund till kritiken mot Rambo kan ligga i att konkurrenter upplevt att de förlorat uppdrag för att Rambo konkurrerat på den privata marknaden och inte hållit sig till det som strängt taget faller under det kommunala ansvaret. Något som är olagligt enligt kommunrättsexperter P4 Väst tidigare talat med.

I veckan avslutade Rambo också direktförsäljning av grus och jord och enligt egna uppgift ska dom tidigare ha avslutat stentransporter.

Mats Abrahamsson, moderat kommunalråd i ägarkommunen Sotenäs, menar att det kan finnas anledning att se över Rambos agerande på marknaden ytterligare.
– Det är ju viktigt att man renodlar detta och det har ju också Vd:n uttalat att man ska jobba i den riktningen, säger han.

– Vi kommer naturligtvis att ha en diskussion och en träff med representanter för ägarsidan och titta på hur vi ska gå vidare med den frågan och även de andra frågeställningarna kring uredningar och annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".