Anneli Hulthén (S), Mats Pilhem (V), Kia Andreasson (MP), Jonas Ransgård (M) och Helene Odenljung (FP) uner en presskonferens tidigare i dag. Foto: Hampus Rundberg/Sveriges Radio

Kommunalråd kräver hårdare vapenlagar efter skotten i Göteborg

1:41 min

Strängare vapenlagar är absolut nödvändigt. Det menar kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S), efter helgens skjutningar. Och det är det förebyggande arbetet politikerna vill satsa på nu.

Strängare vapenlagar är absolut nödvändigt för att få ett slut på våldet och skjutningarna i samhället. Det sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) under den presskonferens som hölls efter ett extrainsatt möte som hållits med anledning av helgens skjutningar.

– Vi måste stoppa alla illegala vapen som kommer in över landets gränser. Vi accepterar inte våldet. Jag ska göra mitt bästa för att få till en diskussion med Beatrice Ask, säger Anneli Hulthén (S).

Anneli Hulthén menar att en annan viktig fråga just nu är det förebyggande arbetet. Det är samtliga partier överens om.

– Har man inte en skolgång med sig så har man också en ökad risk för att hamna i kriminalitet. Skolk är en jätteallvarlig varningssignal på att saker inte står rätt till. Om ungdomarna inte får en varning när de låter bli att komma till skolan, vad skickar det för signaler? Det här kan vi börja arbeta med redan i dag, säger Helene Odenljung (FP).

Det som från början var tänkt som ett informationsmöte mellan de rödgröna partierna och polisen vidgades till ett extrainsatt möte där representanter från hela kommunstyrelsen, räddningstjänst och polisen varit med.

Dubbelmordet i Biskopsgården i onsdags följdes av två skjutningar med skadade unga män i helgen, och en skjutning bland lekande barn i Biskopsgården på söndagen.

Nu är det närmare trettio skjutningar i Göteborg bara i år.

– Det är fullständigt oacceptabelt, det som händer. Nu måste vi titta på hur vi stoppar nyrekryteringen och hur vi kan underlätta ett ökat föräldrastöd, säger David Lega (KD).

Länskriminalpolisens chef Sven Alhbin vill se att de som innehar vapen snabbt får sina straff.

– Fokus måste bli en avskräckande effekt, säger Alhbin. Den som grips för ett vapenbrott måste känna av det direkt, inte efter ett år eller mer.

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista