Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.se
P4 Förmiddag

Bra karljohan-år för svampälskare i väst

"Vi har plockat rekordmycket"
3:09 min

Den torra sommaren har gjort att det just nu inte finns så mycket kantareller som vanligt. Däremot finns det gott om karljohan-svamp och andra soppar. I alla fall lokalt, enligt svampkonsulent Eva Loodh.

– Där det har kommit regnskurar finns det riktigt gott om karljohan-svamp. Vi har plockat rekordmycket karljohan-svamp på vissa håll. Och kommer det lite mer nederbörd kommer det att bli gott om både karljohan-svamp och andra soppar.

Eva Loodh tycker att vi ska ta chansen en sådan här höst och bredda vårt svampplockande från bara kantareller till andra goda matsvampar.

– Rödgula och svarta trumpetsvampar, strävsoppar, blodsopp och andra soppar finns det gott om. Och det finns fortfarande förutsättningar för en bra svamphöst.

Men Eva Loodh poängterar att det är viktigt att vara säker på vad man plockar.

– Svamp är en allvarlig sak och man måste veta vad man plockar. Bra förhandskunskaper, en svampbok och kanske någon kunnig medplockare är vad som behövs.

Eva Loodh ger också några andra råd till nyblivna svampplockare.

– Man ska ha god tid, inte för stora förväntningar och redan i förväg kolla upp hur svampen man tänker plocka ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".