Julia Jacobsson. Foto: Privat
P4 Morgon

Julia Jacobsson tipsar: Så blir du korsordskonstruktör

8:08 min

Kanske är det 27-åriga Julia Jacobsson från Dals Rostock som gjort korsordet du försöker fylla i och lösa. Sedan tre år tillbaka är hon korsordskonstruktör.

– Jag har alltid varit intresserad av ord och tyckt att det varit väldigt roligt, säger Julia Jacobsson, vars korsord du hittar i bland annat i Melleruds nyheter och Vänersborgare.

Som inbiten korsordlösare blev det till slut naturligt för henne att börja fundera över hur korsorden var konstruerade, berättar Julia. Och när hon testade visade det sig att hon besitter de kunskaper och egenskaper som krävs.

– Mycket tålamod är nog det allra viktigaste, och vara intresserad av ord så klart. Och så tycka om ordvitsar och den typen av humor.

Hur lång tid tar det att göra ett korsord?

– Oj, det är jättesvårt att svara på. Det beror på hur stort det ska vara och hur svårt det ska vara. Ett svårt korsord tar längre tid att göra än ett lätt.

– En halvsida i en vanlig tabloidtidning tar väl nästan en arbetsdag, säger Julia Jacobsson.

Ordböcker och uppslagsverk är till hjälp när hon konstruerar sina korsord. Och hon börjar alltid med lösningen (de gula rutorna) och bygger utifrån den.

P4 Morgon
gomorron.vast@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista