Det nuvarande stadshuset i Uddevalla. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Uddevalla kan få nytt stadshus i centrum

1:23 min

Vid en presskonferens presenterade den borgerliga majoriteten i Uddevallas tekniska nämnd i dag planerna på att utreda om det ska byggas ett nytt stadshus i centrum.

Orsaken till att man vill flytta stadshuset till centrum är att politikerna vill ha en mer levande stadskärna. Dessutom vill man samlokalisera stadshuset med ett kulturhus.

I dag ligger Uddevallas stadshus utanför centrum, i Volvos gamla kontorslokaler.

Förutom att man vill ha alla verksamheter samlade på ett ställe, och inte som nu, utspridda över olika lokaler i stan, och att man vill få ihop det med ett nytt kulturhus, så handlar det om en förhoppning om att rädda centrum.

Centrala Uddevalla har ju drabbats hårt av butiksdöd.  Det finns stora grusplaner som legat oanvända i många år, och många outhyrda lokaler. Gnom att få in ett stort antal arbetsplatser till centrum hoppas man få underlag till fler butiker och restauranger.

Var det ska ligga och hur det ska se ut är inget som tekniska nämnden har tagit ställning till, utan det ska vara med i utredningen, som man hoppas att kommunfullmäktige ska besluta om i november.

Det finns ju flera tomma tomter centralt, och det finns fastigheter som kommunen äger, men inget som i sig är tillräckligt stort för att kunna hysa ett helt nytt kommunhus.

Vad som ska hända med det nuvarande stadshuset, som kommunen köpte billigt på åttiotalet,  ska förstås också med i utredningen.  Men ledningen i tekniska nämnden vill inte dela med sig av några ideer om vad som kan bli av det här huset, "Blåkulla",  som ju är jättestort och ligger flera kilometer från centrala stan.

Priset för ett nytt kommunhus kan komma att handla om hundratals miljoner, säger Tage Nolstedt, (C), vice ordförande i tekniska nämnden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista