1 av 4
Paketet med kroppen hittades i havet mellan inre och yttre Vattenholmen. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
2 av 4
Här hittades det styckade liket i havet utanför Saltö vid Strömstad. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
3 av 4
En skylt som visar en karta över Saltö. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
4 av 4
Saltö i Strömstads kommun. Grafik: Sveriges Radio

Här hittades ett styckat lik i ett paket på havets botten

3:37 min

I lördags hittades ett paket i havet vid Saltö utanför Strömstad. Paketet visade sig innehålla en styckad kropp. Polisen har i dag inlett en förundersökning om mord och under kvällen knackade polisen dörr hos boende på flera öar.

– Som sommarboende här ute på Saltö så blir man chockad. Det är inte riktigt vad man förväntar sig ska inträffa här ute. Polisen har gått runt här i stugorna och förhört sig om vi har iakttagit och sett något, men det är rätt chockerande, säger Hans-Olov Olsson till P4 Väst.

Det är en svensk idyll som möter en när man befinner sig på Saltö. Havet är spegelblank och vid platsen där en dykare i lördags kväll hittade ett paket på 14 meters djup syns två båtar.

Efter att dykaren hittat paketet larmades polis, räddningstjänst och Kustbevakningen och de kom dit för att plocka upp paketet.

Paketet fördes till bårhuset i Uddevalla där en undersökning i dag visade att det innehöll en styckad människokropp.

– Vi har ingen hypotes alls vem det kan vara, säger Thord Haraldsson på länskriminalen, till P4 Västs reporter på plats i Strömstad.

Men han säger också att det finns saknade personer i området.

Polisen vet i nuläget inte mycket om liket, varken ålder är kön.

– Vi försöker också kartlägga hur lång tid det har legat i vattnet.

Kan ni säga om det rör sig om ett år eller en vecka?

– Nej, jag kan inte det. Jag har ställt frågan flera gånger till teknikerna och de kan inte svara. De har kontaktat marinbiologer och vissa andra här för att få svar på en del frågor, men i nuläget har vi inte något svar på den frågan, säger Haraldsson.

Polisen har också begärt att få information om saknade personer i Norge och även från Danmark.

– Paketet kan komma härifrån Sverige, men vi har bara tre kilometer till norska gränsen. Vi har i dag även fått reda på att det finns strömmar som går mot både Norge och Danmark, så vi har tagit kontakt med dansk polis. Sedan finns det ju båttrafik som kan gå överallt. Vi letar på alla ställen efter information, säger Haraldsson till P4 Väst.

Under eftermiddagen och kvällen fortsatte teknikerna undersökningen av paketet där liket låg. Polisen knackade också dörr på flera öar.

Paketeringen av kroppen var välgjord och det framstår helt klart, heter det på polisens hemsida, att avsikten var att den inte skulle hittas.

Kroppen skickas nu till Göteborg för en rättsmedicinsk undersökning.

Kustbevakningen och polisen har under dagen varit ute i området runt Saltö.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista