Styrelseledamoten Stig Nilson arbetar på Preemraff, som enligt uppgift till P4 Väst köpt åkeritjänster av Rambos dotterbolag Slam & Container. Foto: Thomas Ögren/Preem.

Styrelsemedlemmar i Rambo inblandade i bolag som anlitat Slam & Container

Stig Nilson: Har inte med varandra att göra
2:54 min

Stig Nilson och Joao Escudeiro, som båda sitter som i styrelsen för det kommunägda renhållningsbolaget Rambo, är på olika sätt inblandade i bolag som enligt uppgift köpt transporter av Rambos dotterbolag Slam & Container.

Under flera års tid har det kommunägda renhållningsbolaget Rambo och dotterbolaget Slam & Container utfört rena åkeritransporter för flera privata bolag i P4 Västs område – verksamhet som konkurrerar på den privata marknaden.

I flera av de olika bolag som anlitat och gynnat Rambo och dotterbolaget Slam & Container hittar vi personer som dessutom sitter med full insyn i Rambos styrelse.

Det före detta kommunalrådet i Lysekil, Stig Nilson, sitter med i Rambos styrelse sedan sin tid som kommunalråd, men arbetar också på Preemraffs kommunikationsavdelning sedan 2004. Stig Nilson själv tycker inte att detta är anmärkningsvärt.

– Det har ju inte överhuvudtaget med varandra att göra. Jag har ju ingenting med upphandling eller inköp eller något att göra här.

Preemraff, där Stig Nilson arbetar, har under flera års tid gynnat och köpt rena åkeritjänster av Rambos dotterbolag Slam & Container.

Det har enligt uppgifter till P4 Väst handlat om dagliga transporter av olika maskiner, kranar och annan utrustning. Det har handlat om Preemraffs egna utrustning som körts fram och tillbaka för reparationer både inom- och utomlands: Rena åkeritjänster som konkurrerar och slår ut privata åkare.

Detta är inget som Stig Nilson säger sig ha känt till överhuvudtaget.

– Nej, jag har inte känt till att man har konkurrerat på något otillbörligt sätt, om man nu har gjort det.

Så det var nytt för dig?

– Ja visst är det det.

Preemraffs presschef Tomas Ögren vill inte kommentera de transporter man köpt, som legat utanför det som har med avfall och sopor att göra. 

Det finns fler exempel där personer från Rambos styrelse sitter i privata bolag som i förlängningen gynnat Rambo med miljoner.

En central figur i den bohuslänska stenindustrin är Joao Escudeiro, ordförande för Bohusgranit ekonomiska förening, som tidigare hette Bohusläns kooperativa stenindustri. Joao Escudeiro sitter också som vice ordförande i styrelsen för Rambo med full insyn.

Bohusgranit har sedan flera år tillbaka anlitat Slam & Container för rena åkeritjänster, körningar flera dagar i veckan. De har bland annat fraktat stenblock mellan de bohuslänska stenbrotten och kunnat erbjuda en så kallad "lägstapris-garanti", något som slagit ut alla privata åkare som försökt ta sig in och som inte har kommunala medel i sin budget.

Att både sitta i Rambos styrelse med full insyn och samtidigt ha insyn och företräda den bohuslänska stenindustrin är inget som Joao Escudeiro själv vill kommentera.

– Alla kommentarer runt Rambo och Slam & Container sköts av vår vd, Claes Lundberg, säger han.

Joao Escudeiro säger vidare att man inte längre anlitar Slam & Container.

– Vad jag vet så har vi fasat ut alla stentransporter med Slam & Container.

För sedan en tid tillbaka sköts de här transporterna av ett helt annat bolag, Krickos transporttjänster i Kungshamn. Ett bolag som till 35 procent ägs av just Rambo.

Rambos vd Claes Lundberg har inte gått att nå för en kommentar.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".