Ont om lingon är det gott om på sina håll. Foto: SVT Bild
P4 Förmiddag

Bror i Hällevadsholm plockade 200 liter färre lingon än i fjol

3:33 min

Förra sommaren plockade Bror Blom i Hällevadsholm mer än 260 liter lingon. I år fick han inte mer än än ynka fyra liter i bärkorgen.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Bror Blom är en ivrig bärplockare och de senaste åren har han plockat mer än 200 liter lingon varje sommar. Men i år är skogens röda guld som bortblåst i skogarna där Björn vistas.

– Det är den torra våren som bär skulden. Lingon- och blåbärsriset har torkat och det kommer att dröja flera år innan det kommer att bli normala skördar igen.

Som tur är har Bror Blom stoppat frysen full med bär från de tidigare årens skördar, så lingonsylt blir varken han eller hans barn utan.

– Dessutom hinner jag ju plocka äpplen nu när jag inte behöver vara så mycket ute i skogen. Det verkar bli ett bra äppelår.

Men det verkar inte vara lika illa ställt med lingontillgången överallt. P4 Västs lyssnare berättar på Facebook att det finns gott om lingon på sina ställen i Dalsland, bland annat utanför Bengtsfors och på Kroppefjäll.

P4 Förmiddag
fm.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista