Vägen ut på Saltö, där ett paket med den styckade kroppen hittades i havet i lördags. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Djur och växter visar hur länge något legat i havet

3:42 min

I mordutredningen kring det styckade liket som hittades utanför Saltö i helgen har polisen tagit hjälp av marinbiologer för att avgöra hur länge paketet legat i havet.

– Allt som sänks ner i vattnet blir så småningom påväxt av marina djur och växter.

Det säger Per Jonsson, professor i marinekologi på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper på Tjärnö, som ligger bara några kilometer från Vattenholmarna utanför Saltö där paketet med en styckad kropp hittades i lördags.

Enligt Jonsson kan man avgöra om ett föremål legat i havet i till exempel en månad, ett halvår, ett år eller till och med flera år utifrån hur mycket djur och växter som finns på föremålet.

– Man kanske också kan säga något om på vilket djup som det här föremålet har legat under huvuddelen av den tid det har legat i vattnet.

Paketet hittades på 14 meters djup, men alldeles i närheten är det bra mycket djupare. Och enligt Per Jonsson kan föremål på havets botten föras runt med strömmar och vågor, beroende på hur tungt föremålet är.

Paketet hittades och togs upp i lördags, och enligt Per Jonsson är det viktigt att ta prover på marina djur och växter redan inom några dagar efter att ett föremål som hittats i havet tagits upp.

Styckad kropp vid Saltö

Paketet med den styckade kroppen hittades av en sportdykare utanför Saltö i Strömstads kommun 7 september 2013. När paketet undersöktes på bårhuset i Uddevalla 9 september visade det sig innehålla en styckad kropp. Polisen utreder det hela som ett misstänkt mord. 18 september fick polisen en identitet på den mördade mannen. Han är 64-årig man från Landvetter som varit försvunnen sedan i somras. Mannen har suttit i fängelse för mord på sin fru.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista