1 av 3
En av hotellets gäster. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio
2 av 3
Petter Bohman från Naturcentrum hoppas att ormarna ska komma tillbaka även nästa år. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio
3 av 3
Ormhotellet vid Torp i Uddevalla. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio

Ormarna vid Torp flyttar in på hotell över vintern

1:09 min

När den nya vägen Nordlänken ska byggas vid Torp utanför Uddevalla behöver hasselsnoken skyddas. Därför har man byggt två ormhotell där snoken och andra ormar ska bo över vintern. På måndagen var det dags för ormarna att flytta in.

Projektingenjör Ulf Carlsson förklarar att detta är det första ormhotellet i Sverige. Innan har något liknande bara funnits i England.

Han förklarar att man i nuläget byggt två stycken hotell och planerar att bygga fyra stycken till i vår.

Det är både huggorm, snok och den sällsynta hasselsnoken som ska samsas på hotellet. Men att det ska uppstå några konflikter är inte troligt förklarar Petter Bohman från Naturcentrum.

– Alla de arterna övervintrar tillsammans. Sedan är det så att hasselsnoken äter andra ormar. Men det är något de håller på med på sommaren. På vintern äter ormarna ingenting, så det är ingen fara. De äter inte upp varandra.

En efter en släpps ormarna in i hotellet som ligger  i en slänt som vetter åt söder så att de ska få mycket vårsol. I hotellet finns också mycket sten som ska ge hålrum och fickor där ormarna ska ligga.

Och de verkar nöjda, menar Petter Bohman.

– De ringlade iväg ganska direkt och hittade olika saker att söka skydd under, vilket är naturligt för dem, säger han.

Sara Lundin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista