Det var utanför ön Saltö som kroppen hittades i ett paket på havets botten. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Nobel & Myrbäck

Professor: Saltö-mördare kan ha betydande kriminell bakgrund

3:33 min

Yrkeskriminella kan sannolikt ha legat bakom mordet på den person som hittades styckad i havet utanför Strömstad i helgen. Det menar Marianne Kristiansson, professor i rättsspykiatri och verksamhetschef på Rättsmedicinalverket.

-- Om man tänker sig att man har ett väldigt välorganiserat styckmord där man på ett så effektivt sätt undanförskaffat kroppen så kan vi utgå ifrån att det rör sig om en gärningsman som är väldigt logisk, rationell och handlingskraftig som sannolikt har en ganska betydande kriminell bakgrund.

Trots att ett styckmord kan framstå som ett vansinnesdåd så menar Marianne Kristiansson att personen troligtvis inte lider av någon psykisk sjukdom med tanke på det metodiska tillvägagångssättet som inte hör till vanligheterna.

– Styckmord är extremt ovanligt i Sverige och kan vara svåra att lösa för polisen. Det beror på hur länge kroppen har legat i vattnet, men en del av den här typen av fall kan vara väldigt, väldigt svåra att lösa.

Styckad kropp vid Saltö

Paketet med den styckade kroppen hittades av en sportdykare utanför Saltö i Strömstads kommun 7 september 2013. När paketet undersöktes på bårhuset i Uddevalla 9 september visade det sig innehålla en styckad kropp. Polisen utreder det hela som ett misstänkt mord. 18 september fick polisen en identitet på den mördade mannen. Han är 64-årig man från Landvetter som varit försvunnen sedan i somras. Mannen har suttit i fängelse för mord på sin fru.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista