Foto: Cecilia Bäckund/Sveriges Radio

KOMMENTAR: Vad innebär styrelsens besked om att Rambo slutar med försäljning av grus?

Det kommunägda renhållningsbolaget Rambos styrelse skriver i ett pressmeddelande i dag med anledning av P4 Västs granskning att all försäljning av grus och sand med mera kommer att avvecklas helt. Vad betyder det här? P4 Västs Angelique Hvalgren Johansson reder ut.

Dagens besked från Rambos styrelse innebär inget särskilt nytt. Den här försäljningen av olika grus-, jord- och sandmaterial stoppades redan när P4 Väst gick ut med uppgifterna.

Försäljningen strider mot den verksamhetsbeskrivning som finns för Rambo och det strider dessutom mot kommunallagen. Rambo ska syssla med sopor, återvinning och avfallshantering – och inget annat. Punkt slut.

Och det är man väl medveten om i de fyra ägarkommunerna Tanum, Sotenäs, Munkedal och Lysekil, även om vi har hört en och annan representant svaja på den punkten.

Styrelsen eller Rambo säger inget om den så kallade svarta skrothanteringen och heller inget om den påstådda slamdumpningen ute vid Lyse som P4 Väst rapporterat om. Troligen för att det här tar lite längre tid att kolla.

I går var den externa utredningen på plats i Lyse enligt uppgift till P4 Väst men vilka de är och vad de exakt gjorde vet vi inget om. Har man tagit några markprover vet vi inte heller något om i nuläget. Ingen vill nämligen kommentera något.

I pressmeddelandet från Rambo säger man hellre inget om åkerinäring man ägnat sig åt i flera år och som helt klart konkurrerar på den privata marknaden. P4 Väst har efterfrågat både handlingar och svar på frågor utan resultat.

Vi vill  kunna kartlägga omfattningen av den här verksamheten och inte bara nöja oss med vd Claes Lundbergs svar som gör gällande att det är en bara handlar om en liten del.

– En mindre del kan vara icke-avfall i de här transporterna, så det är riktigt som du säger. Men det är alltså en minoritet av transporterna, säger Lundberg.

Närmare än så vill man inte besvara den här frågan.

Det man däremot skriver i dagens pressmeddelande är att styrelsen har fortsatt förtroende för bolagets ledning och att man avvaktar utredningen.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista