Hästtrailers på Dingle naturbruksgymnasium kommer bli en mindre vanlig syn när hästlinjen läggs ned. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Elever tvingas byta skola när hästutbildningar försvinner i Dingle

Elev: Fler borde få uppleva Dingle-tiden
0:59 min

Hästutbildningarna på Dingle Naturbruksgymnasium läggs ner. Det beskedet kom igår i samband med att framtidsplanen för regionens sex naturbruksgymnasier presenterades.

Eleverna på hästutbildningarna kommer att få slutföra sin utbildning på någon av de andra skolorna i regionen och närmast till hands för eleverna i Dingle är naturbruksgymnasiet i Nuntorp, Vänersborg. 

Bakgrunden är att Naturbruksförvaltningen har tagit fram ett förslag om att varje naturbruksgymnasium ska bli mer profilerat på ett mindre antal utbildningar. 

– Vi har inte elevunderlag för alla inriktningar, säger förvaltningschefen på Naturbruksförvaltningen Kristina Althei till Bohusläningen.

Ida Gravander går sista året på hästlinjen och det verkar som att hon och hennes klass får ta studenten på Dingle naturbruksgymnasium, men hon tycker ändå att det är tråkigt att hästutbildningarna läggs ned.

– Jag känner att fler borde få uppleva hästutbildningen på Dingle. Det är fantastisk skola. Det känns tråkigt ifall vi blir de sista, säger Ida Gravander.

Den 17 september kommer regionutvecklingsnämnden fatta beslut om förändringen med ökad profilering. På Dingle Naturbruksgymnasium betyder det att man, om förslaget blir verklighet, kommer att satsa på inriktningarna Djurvård och Trädgård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".