Ulrika Svensson och Lasse Henriksen, som bor på Pilen i Trollhättan. Foto: Susanna Nemeth/Sveriges Radio

Hyresgäst på Pilen: Eidar erbjuder oss 3 000 för att hålla käft om giftångorna

1:29 min

Hyresgästerna i kvarteret Pilen i Trollhättan är inte nöjda med kompensationen på 3 000 kronor som de erbjudits av det kommunala bostadsbolaget Eidar – efter TV4 Västs avslöjande att det använts ett giftigt ämne i samband med renovering.

Förra veckan klagade hyresgästerna i kvarteret Pilen i Trollhättan på att renoveringen av deras bostäder gav illaluktande ångor. Fastighetsägaren Eidar har medgivit att giftiga ångor har förekommit vid renoveringen och erbjuder nu hyresgästerna kompensation.

Men hyresgästerna nöjer sig inte med det. 

– Känslan är att vi skulle få 3 000 och så skulle vi hålla käft och så var det bra, säger hyresgästen Lasse Henriksen till P4 Väst.

Besvären som hyresgästerna har känt har bland annat varit yrsel, huvudvärk och ont i halsen. Det har också förekommit en stor mängd damm vid renoveringen.

Stefan Jansson är fastighetschef på Eidar i Trollhättan och medger att ventileringen vid renoveringen var bristfällig och kan ha orsakat de symptom som hyresgästerna har känt. Han har stor förståelse för att hyresgästerna oroar sig för sin hälsa.

Men han tycker inte att endast Eidar bör hållas ansvariga. Även totalentrepenören Skanska har del i problemet med ångorna och dammet. Eidars ansvar är främst kommunikationen med hyresgästerna och att förhandla fram en kompensation till hyresgästerna.

– Vi ska komma överens om ersättningsnivåer med Hyresgästföreningen på måndag, säger Stefan Jansson.

Just kommunikationen från Eidar är något som hyresgästerna själva pekar ut som den största bristen vid renoveringen.

Ulrika Svensson är en annan av de 22 hyresgäster som drabbats. Hon är orolig för de konsekvenser som ångorna och dammet kan ge på lång sikt.

– Man försöker leva sunt och sedan kan man inte ens vistas i sitt eget hem. Då blir man ju rädd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista