Regionchefen Annika Persson på Sveriges Åkeriföretag. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Sveriges Åkeriföretag granskar Rambos transporter

1:33 min

Jurister på branschorgansationen Sveriges Åkeriföretag ska nu titta närmare på det kommunägda renhållningsbokaget Rambos åkeriverksamhet.

Uppgifterna att kommunägda Rambo slår ut privata företagare när man ägnar sig åt rena åkeritjänster som inte har med sophantering att göra har fått Sveriges Åkeriföretag att reagera.

– Vi kommer att titta närmare på hela ärendet, detta är inte ok enligt de lagar och regler som finns, säger regionchefen vid Sveriges åkeriföretag, Annika Persson, som följt P4 Västs rapportering om Rambo.

– Ja, det är ju en riktig sörja med massa olika saker det handlar om. Vi ser ju absolut en anledning att titta närmare på detta.

– Visar det sig att det innebär en osund konkurrens kommer vi absolut att gå vidare med detta. Vi har här på Sveriges åkeriföretag arbetat länge med att få till en skärpning av myndigheters kontroller av sådant här för att få en sund marknad där alla har lika villkor.

I P4 Västs granskning har det framkommit att man ägnar sig åt verksamhet som är rena åkeritjänster, men Claes Lundberg som är vd för Rambo säger att det är bara en liten del av verkamheten.

Är det okej att bara göra det till en liten del och vem ska bedöma det?

– Absolut inte okej och det är våra myndigheter som ska ha den kontrollen som gör att det fungerar och det måste alla följa. Någonstans går gränsen och den tycker inte jag man ska få lov att tänja på. Man kan ju inte kringgå de bestämmelserna.

Vad kan hända när man då gör det?

– Ja det är upp till myndigheterna och vad jag har förstått nu när jag skummat av den rapporerting som varit så är Konkurrensverket inkopplade och tar de tag i detta och man upptäcker att det är felaktigheter i det, så är det ju allvarliga konsekvenser för de företag som utövar detta.

Vad kan ni göra nu förutom att ni låter era jurister titta på det? Kan ni polisanmäla?

– Kan jag inte svara på i nuläget utan vi får först se vad våra jurister kommer fram till här, säger Annika Persson.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista