Lyse industriområde, där källor uppger att det dumpats slamavfall. Området är i dag iordningställt. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio

Ramboutredare: Vi kan vara klara om två veckor

2:11 min

Det är ett konsultföretag som sysslar med privata brottsutredningar som det kommunägda avfallsbolaget Rambo nu anlitar för att göra sin egen utredning om oegentligheter inom bolaget. Det offentliggjorde Rambo i går kväll efter att ha hållt utredaren hemlig sedan den tredje september. 

P4 västs rapportering om Rambo inleddes 30 augusti. Flera källor vittnade då om att det i Rambos division Slam & Container fanns en så kallad skrotkassa. De berättade också om dumpning av avfall på Lyse industriområde och senare också om svarta löner. 

Det är främst dessa uppgifter Säkert företag utreder och de valde inledningsvis att inte avslöja vilka de var i förhoppning om att kunna ta eventuella gärningsmän med "fingrarna i syltburken" som Säkert företags vd Niels Sögaard uttrycker det.

– Om det försiggår kriminell verksamhet vid den tidpunkten så riskerar den att avta eller upphöra om den ligger i medialt fokus. Det är ju en av anledningarna till att vi velat arbeta under cover för att se om det pågår en oegentlighet i nuet.

Tre personer förutom Niels Sögaard själv är involverade i utredningen och Skåneföretaget har haft sina utredare på plats för att genomföra intervjuer. Enligt Sögaard har de intervjuat ett tiotal personer, men han vill inte svara på några frågor kring resultatet av utredningen så långt.

– Det svarar jag inte på nu.

Det är upp till Rambos styrelse att dela med sig av den information utredarna kommer att presentera för den och det kommer att ske om ett par veckor tippar Niels Sögaard.

Det är inte första gången Säkert företag utreder brottsmisstankar inom renhållningsbranchen. Sopor betingar ett stadigt ökande värde på marknaden.

– Det finns en kultur som gör att man på många renhållningsbolag sysslar med oegentligheter av just den karaktär som P4 Väst har rapporterat om.

De kommunala bolag som tidigare köpt brottsutredningar från Säkert företag har fått betala runt en halv miljon kronor per utredning, men Niels Sögaard hävdar att det knappast hade blivit någon utredning alls om Rambo vänt sig till polisen istället.

– Skillnaden är ju att vi nu har ett annat material och ett helt annat underlag om man skulle vilja göra en polisanmälan. Och jag säger inte att man inte vill. Jag avslöjar inte om vi har hittat något eller inte hittat något. Det får styrelsen ta ställning till sedan.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista