Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vid Bäveån. Foto: Oskar Lodin

Sjöstedt om gemensamt utspel från S och Mp - "vår betydelse ökar"

1:35 min

Idag gör Socialdemokraternas och Miljöpartiets ekonomiska talespersoner ett gemensamt utspel för första gången sedan valet 2010, det rapporterade SVT igår. Senaste gången de två partierna gick ut tillsammans på det sättet så ingick även Vänsterpartiet i ett rödgrönt block. Idag besökte partiledaren Jonas Sjöstedt Uddevalla och Lysekil och vi frågade honom om Vänsterpartiet håller på att hamna utanför?

– Tvärtom så ökar vår betydelse. S och MP kan inte bilda regering ensamma, det räcker inte. Den frågan som de måste svara på är ifall de vill samarbeta med borgerliga partier eller vänsterpartiet. Och det blir ju väldigt olika politik beroende pp vad man väljer, till exempel när det gäller vinsterna i välfärden, kärnkraften och arbetsrätt. Vi har varit tydliga, vi vill ingå i en rödgrön majoritetsregering.

Frågan kvarstår om de andra två rödgröna partierna är lika inställda på ett samarbete med Vänsterpartiet. Vad som däremot börjar bli tydligt är att Socialdemokraternas och Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talespersoner verkar trivas ihop, även innan dagens gemensamma utspel så har man skrivit  debattartiklar tillsammans. Men det är inte något som stör Jonas Sjöstedt.

– Vi vill gå val på vår egen politik, vi vill att det ska spela roll att man röstar på Vänsterpartiet.

I måndags blev det maktskifte i Norge utan att de vinnande borgerliga partierna hade en "färdig" allians. Vad kan det betyda för de rödgröna oppositionspartierna här i Sverige som inte längre är ett rödgrönt block?

– Jag tror att det är en styrka att det finns olika saker att välja mellan. En utveckling där man får två block som försöker vara så lika varandra som möjligt tror jag är dåligt för politiken. Därför är det viktigt att vi både kan vara tydliga i regeringsfrågan, vi vill ha en rödgrön regering och att man dessutom kan dra politiken åt vänster genom att rösta på Vänsterpartiet. Och vill man inte riskera att en Annie Lööf eller Jan Björklund poppar upp som gubben i lådan så är vi det enda samarbetsalternativet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista