Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

Hjärtpatienten Bengt ger hjärtvården på Näl både ris och ros

"Det är för stressigt"
5:44 min

Första gången Bengt kom in på Näl med hjärtproblem räddades hans liv och han upplevde att allt fungerade bra. Men andra gången han sökte vård för hjärtat upplevde han kaos, stress och rena fel.

Bengt, som egenligen heter något annat, hörde av sig till P4 Väst efter nyheten om att hjärtvården på Näl är den sämsta i Västra Götaland, enligt Hjärt-Lungfondens kvalitetsindex.

Hans historia börjar med ryggsmärtor förra våren. Efter tre dagar blev smärtorna så svåra att han larmade SOS, och han flögs med helikopter till Näl där han omedelbart opererades.

– De sa till mig: Att kom du in fem minuter senare så hade du förmodligen inte funnits längre, säger Bengt.

Efter operationen fungerade allt bra och Bengt blev friskare och piggare. Men en månad senare kände han av hjärtat igen. Och den här gången blev bemötandet på Näl ett helt annat.

Bengt kom in till akuten och fick tillbringa natten i korridoren. När han väl kom in på en sal fick han bara ligga där en natt, sedan skulle salen stängas på grund av personalbrist.

– Det stod tre-fyra tomma salar, och så knödde de ihop oss i mängd i andra salar, säger Bengt.

När Bengt undersöktes visade det sig att han behövde opereras igen, och Bengt undrade varför det inte kommit fram redan vid förra sjukhusvistelsen.

– Jag frågade läkaren, men fick absolut inga svar.

Denna andra gång upplevde Bengt kaos, stress och ren felmedicinering. För när skrevs ut upptäckte han själv att hans medicinlista var felaktig.

– Det är för stressigt. De gör så gott de kan, sköterskor och andra. Men det är för lite folk, eller vad det nu beror på.

Eftervården på vårdcentralen har fungerat bra, men återbesöket på Näl beskriver han som parodiskt.

– Jag träffade en läkare i tre minuter, han tittade på en skärm och tog blodtrycket och säger: Det är okej.

Nobel & Myrbäck
eftermiddag.vast@sverigesradio.se

Vilka är dina erfarenheter av detta?

Hör av dig med din historia – på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".