Klirr i kassan för konkursade Saab

Konkursen efter Saab Automobile har fått ett välkommet ekonomiskt tillskott. Saab får ersättning till följd av ett kartellmål utomlands, där det klarlagts att leverantörer till bilindustrin haft ett otillåtet samarbete för att hålla priserna uppe. Summan har bestämts i en förlikning.

– Vi är mycket nöjda. Det ger ett bra utfall till borgenärerna i konkursen, säger konkursförvaltaren Hans L Bergqvist till TT.

Han vill inte säga var kartellmålet utretts, vilka företag som varit inblandade — eller hur mycket pengar Saabkonkursen tillförs.

– Vi har flera liknande mål som fortfarande pågår. Därför vill vi inte avslöja resultatet av den här förhandlingen, säger Hans L Bergqvist.

Saab Automobiles förvaltare företräder konkursboet i tre stycken kartellmål, enligt deras arbetsredogörelse som P4 Väst har läst. Det handlar om en kartell mellan leverantörer av glas till fordon, en mellan underleverantörer av så kallade ledningsnät till fordon och en kartell inom flygfrakt.

Dessutom kan konkursboet söka pengar ur en förlikningsfond som har upprättats i USA, skriver förvaltarna. Det efter en grupptalan med ett skadeståndskrav mot ett tjugotal företag inom transportbranschen. Anledningen var att företagen har haft en olovlig prisöverenskommelse. Konkursboet kan söka pengar eftersom Saab köpte godstransporter från, till och inom USA av några av transportföretagen.

Summan från förlikningen blir offentlig när konkursen så småningom ska summeras, med tillgångar och fordringar.

Den totala bristen i Saabs konkursbon överstiger tio miljarder kronor.

TT/P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista