Dagens valsystem är för kostsamt och behöver förändras menar prästen Ingvar Humlén, som snart blir kyrkoherde i Uddevalla. Foto: Susanna Wictorzon/P4 Väst

Prästen Ingvar Humlén: Nya grepp behövs i kyrkovalet

1:23 min

Ingvar Humlén, som snart blir kyrkoherde i Uddevalla, anser att valsystemet i kyrkovalet måste ändras.

På söndag har fem och en halv miljon svenskar möjlighet att rösta i kyrkovalet, men bara var tionde brukar använda sin röst. Ingvar Humlén anser att Svenska kyrkan bör anpassa valet efter hur många som använder sin rätt att rösta.

– Ja, det behöver man, det är min fasta övertygelse. Det kostar alldeles för mycket, det blir så dyrbart att ha den här stora apparaten när vi vet att det bara är tio procent som röstar. Det måste anpassas, och där är vi inte än, säger Ingvar Humlén.

– Men man är medveten och det finns ett samtal på gång om ett förändrat valsystem, och det kommer så småningom tror jag.

Varför är det så få som röstar tror du?

– Det är ju svårt att se att min röst påverkar särskilt mycket, hade det varit ett mer öppet klimat för att samtala om olika frågor, och man hade positionerat sig, då tror jag att valdeltagandet hade fått en större betydelse.

Nyhetstimmen
nyhetstimmen.vast@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista