OS-medaljören Danijela Rundqvist övar skott med sjätteklassaren Aila Krusko. Foto Oskar Lodin. P4 Väst Sveriges Radio

OS-medaljören Danijela Rundqvist inspirerar skolelever i Trollhättan

1:28 min

Judo, höjdhopp och hockey är bara några av de idrottsaktiviteter som grundskoleelever i dagarna får prova på när Olympic Day anordnas för första gången i Trollhättan.

Sveriges olympiska kommitté har tagit med sig några OS-medaljörer till Trollhättan, som tillsammans med 15 lokala idrottsföreningar ska locka och inspirera ungdomarna.

– Meningen är att alla barnen ska få uppleva en sån här dag då de verkligen kan få prova på så många idrotter på samma gång, och framför allt då tillsammans med sina förebilder, säger Patricia Daoud som har arrangerat de två dagarna på den lokala nivån.

Det är full aktivitet på Edsborg och det övas allt från judokast till hockeyskott. I morgon kommer alla elever mellan årskurs två och sju i Trollhättan få komma och prova på men i dag är det bara mellanstadieelever från Lextorp, Kronan och Frälsegårdsskolan på plats.

– I de bostadsområden där vi har många nyanlända ungdomar så är det inte lika självklart att ta sig in i föreningslivet, säger Patricia Daoud som ligger bakom valet av skolor.

– Det behövs mycket prova-på-dagar för att de ska våga ge sig ut och prova. Att kunna göra detta under såna här former är ju fantastiskt roligt.

Hockeyspelaren Danijela Rundqvist har tagit två OS-medaljer med damkronorna och hon provade på ishockey första gången när hon var 13 år och fastnade direkt.

– Jag hade älskat en sådan här dag där man får prova på massa olika idrotter. Förmodligen hittar barnen någonting de älskar och vill hålla på med framöver.

Aila Krusko går i sexan på Kronan och har precis fått öva lite skott med Danijela Rundqvist.

– Det var jättekul. Alla sporter har varit jätteroliga, men det var roligast att få träffa Danijela, säger Aila Krusko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista