Agneta Läckström, ordförande Lärarförbundet Uddevalla. Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio

Lärarförbundet välkomnar beskedet om fler erfarna lärare

1:13 min

Fler så kallade förstelärare i skolan. Det var ett av beskeden som gavs i dag när regeringen offentliggjorde sin nya skolsatsning. Bra, men det krävs mer, menar Lärarförbundet i Uddevalla.

Totalt kommer regeringen satsa 3,9 miljarder kronor på skolan under de kommande fyra åren. Pengarna ska bland annat gå till kompetensutveckling av lärarna, läs- och skrivkunskaper och mer undervisning i matematik.

Lärarförbundet skulle också vilja se en ökning av antalet lärare i skolan.

– Det vi kan se är att man samtidigt måste satsa på att få fler lärare i verksamheten, säger Agneta Läckström som är ordförande för Lärarförbundet i Uddevalla.

De upplever också att det finns stora behov av stödåtgärder i skolan som de menar har nedrustats sedan 90-talet.

En del av regeringens satsningen kommer gå till att rekrytera fler så kallade förstelärare, en typ av befodran inom skolan till erfarna och kompetenta lärare. Totalt 377 miljoner kronor kommer regeringen avsätta under 2014 på karriärtjänster för lärare.

Men på Lärarförbundet i Uddevalla menar att satsningen måste följas av fler om situationen i skolan ska bli bättre.

– Jag skulle säga till Björklund att han har påbörjat något som är bra och han måste fortsätta att satsa på skolan. Det finns fortfarande stora hål. Vi ser det som en start på något som kan bli bra, säger Agneta Läckström.

Sara Lundin
sara.j.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista