Innovatums vd Peter Zienau. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Innovatums vd nöjd med omställningen efter Saab

1:40 min

Utvecklingscentrumet Innovatum i Trollhättan har växt ordentligt sedan man fick extra pengar efter Saabs konkurs för att bland annat hjälpa nystartade företag.

Innovatum i Trollhättan tycker att omställningen efter Saabs konkurs har gått bättre än man först trodde.

– Det har ju gått förvånansvärt bra. Men det var som en tsunami vid konkursen, säger Innovatums vd Peter Zienau.

Näringsdepartementet och Västra Götalandsregionen beslutade direkt efter Saabs konkurs att Innovatum skulle få 20 miljoner kronor per år under tre års tid, totalt 60 miljoner.

Efter halva tiden har det gett resultat, enligt Innovatum.

Förutom att hjälpa företag bedriver utvecklingscentrumet också olika projekt tillsammans med företag. Innan Saabs gick i graven var det 40 projekt, nu är det nästan 100.

När det gäller de nybildade företagen som fått hjälp av Innovatum, har de gett drygt 50 miljoner tillbaka till statskassan i form av bland annat sociala avgifter.

– Vi har under ett normalår haft möjlighet att ta emot sex till åtta företag, för att starta upp dem och låta dem växa fram med sina affärsidéer, medan det i dagsläget är så många som 26, säger Zienau.

De nya bolagen kan bland annat få hjälp med att hitta finansiering i form av riskkapital, men även annan experthjälp.

– Det kan vara allt från att man har en lysande teknisk idé, men att man saknar juridikkunskap eller ekonomikunskap. Då kan vi vässa det eller tillföra via de nätverk vi har.

Men de nystartade företagen är inte bara inom fordonsindustrin, trots Saabs konkurs.

– Det är det som är så kul. När vi ser på fördelningen bland de 26 bolagen vi har är det inte ens en tredjedel som är direkt relaterat till fordon. Resten finns på media och kreativa näringar, som vi säger. De är kopplad till den kreativa sidan och som mynnar tillbaka till Film i Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista