Patiensäkerheten hotas med långa arbetspass på grund av personalbrist menar Vårdförbundets Anna Aldeberg. Foto Susanna Németh, Sveriges Radio

Vårdförbundet: Långa arbetspass hotar patientsäkerheten på Näl

1:22 min

Personalbrist, dubbla arbetspass, stängda vårdplatser och överbeläggningar - så har sommaren på Hjärtcentrum på Näl sett ut. Och på grund av bristen på sjuksköterskor är fortfarande delar av avdelningen stängd.

– Arbetsbördan ökar för de som jobbar. Färre personal utför all vård, det är jättetufft och sliter på sjuksköterskorna, säger Anna Aldeberg, Vårdförbundet i Nu-sjukvården.

Även sjuksköterskan Marie Klevman, som jobbar på hjärtavdelningen, bekräftar att arbetsbördan har ökat den senaste tiden, det gäller både att personalstyrkan är för liten men också att de administrativa uppgifterna blivit fler. Hon menar att detta kan påverka sjuksköterskornas arbetssituation. 

Eftersom arbetsbördan för sjuksköterskorna blir större och arbetspassen långa så kan även patientsäkerheten påverkas.

– Jobbar du sexton till arton timmar så är du inte pigg. Risken att göra fel ökar i och med den tröttheten man har, säger Anna Aldeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista