Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio

Tipsare måste gå via Rambo

1:46 min

Vill man tipsa om oegentligheter inom det kommunägda renhållningsbolaget Rambo kan man inte höra av sig direkt till utredarna.

Om man som privatperson vill informera eller tipsa det konsultbolag som nu utreder eventuella oegentligheter inom det kommunägda renhållningsbolaget så måste man gå via Rambo. Det säger i dag Niels Sögaard, vd på det konsultbolag som utreder Rambo.

Det var locket på när konsultbolaget anlitades, inget fick läcka ut av vem eller vilka som skulle utreda. Först efter några dagar gick Rambo ut med ett pressmeddelande och talade om att konsultfirman heter Säkert Företag från Malmö och att alla anställda var före detta poliser.

Inget tipstelefonnummer gavs, inga kontaktuppgifter överhuvudtaget som underlättat för den som har information att lämna. De som har något att säga får gå via Rambo säger vd Niels Sögaard och då blir ju den naturliga frågan:

Hur rimligt är det att tro att man vänder sig till det anklagade bolaget om man vill informera eller tipsa?

– Jag tror eller rättare sagt, jag vet att det är vanligt att man hör av sig till det bolag det handlar om och att man lämnar tips där på olika sätt. Sedan är bara om tipsen går att styrka, om de har ett värde eller om det bara är avdelningen skit eller rena skrönor.

Av alla källor som P4 Väst varit i kontakt med – som berättat om svartkörningar av skrot för hundratusentals kronor årligen, om svartarbete, om dumpning av slamavfall – uppger i dag endast en av dessa källor att man kallats till samtal med Säkert Företag.

Men när den personen bad om telefonnummer eller andra kontaktuppgifter blev det nobben. Personen fick ingetdera och kan inte kontakta företaget.

I dagarna får vi veta om huruvida utredningen ska fortsätta eller ej. I övrigt vill Niels Sögaard inget säga om utredningen alls.

– Jag tänker inte kommentera utredningen utan det är upp till bolaget och den ledningen.

Vet du mer?

Hör av dig till P4 Väst på 0522-67 00 25 eller genom att mejla nyheter.vast@sverigesradio.se. Du kan alltid vara anonym.

Du kan också lämna information anonymt via vår krypterade tjänst #link=352535#.

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista