Foto: SVT Bild

Saabs konkurs stör ännu leverantörer

Efter Saab automobiles konkurs håller i dag tingsrätten i Vänersborg sitt tredje förlikningssammanträde om fordringsägarnas krav på dotterbolaget Saab Tools.

Det rättsliga efterspelet till Saab Automobiles konkurs har knappt mer än rullat igång, trots att snart två år gått.

Syftet med sammanträdet är att fastställa hur stort varje krav rätteligen är, så att man sedan kan fördela de tillgångar som finns. Verktygsbolaget Tools hade inga anställda, och det kan finnas ett överskott.

Motsvarande krav på moderbolaget Automobile har ännu inte samlats in.

Samtidigt riktar konkursförvaltarna krav åt andra hållet - mot ett 30-tal företag som levererat och fått betalt när Saab var konkursmässigt. Förvaltarna anser att de därmed fått pengar som borde hamnat hos andra fordringsägare. Dessa återkrav är nu på väg att tas upp i olika tingsrätter.

Men underleverantörernas branschorganisation, FKG, är mäkta upprörd. De var inte självklart att Saab skulle gå omkull, menar man.

Förvaltarna hänvisar till att produktionen i Trollhättan stod still. Men läget var svårbedömt, hävdar FKG:s vd Fredrik Sidahl.

                                                                                                                 TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".