Det brev som skickats till det kommunägda renhållningsbolaget Rambos anställda. Klicka på bilden för en större version. Foto: Sveriges Radio

Rambos vd sätter munkavle på personalen

Yttrandefrihetsexperten: Håller sig inte inom lagen
1:16 min

I ett brev till alla anställda uppmanar det kommunägda renhållningsbolaget Rambos vd Claes Lundberg att personalen inte ska tala med media.

I ett brev som skickades ut till hela personalstyrkan för några dagar sedan informerar Lundberg om konsultbolaget som kopplats in. Vd:n skriver i brevet att han vill att man hänvisar till deras hemsida om någon undrar över något. Han skriver vidare:

"I övrigt vill jag inte att ni uttalar er, av omtanke av er - en journalist kan vrida allt man säger."

Detta kan utan tvekan ses som ett försök att sätta meddelarfriheten ur spel. Det säger yttrandefrihetsexpert Nils Funcke.

– Det står ju var och en fritt att meddela vad de vill till massmedierna. Det är inget som en liten Rambo-typ på kommunen kan bestämma över, utan det är en grundlagsfäst medborgerlig rättighet att meddela sig med medierna. Så där hamnar han fullständigt snett denne Claes, säger Funcke.

Meddelarfriheten är en rättighet som innebär att alla anställda inom kommun, landsting och stat, med få undantag, har rätt att lämna upplysningar till media utan att bli efterforskad och utan att riskera påföljder.

Rambo är ett kommunägt bolag och deras anställda har rätt till meddelarfrihet.

Men här görs ändå ett försök att tysta personalen inom Rambo, något som gör att ägarkommunerna riskerar kritik från antingen Justitieombudsmannen eller Justitiekanslern enligt Nils Funke.

--  Med min erfarenhet av hur JK och JO brukar behandla sådant här, så kommer det sannolikt att rendera en reprimand till kommunen, att det här är bortom gränsen för vad som är lämpligt att sända ut till de anställda.

Efter P4 Västs avslöjande så backar vd Claes Lundberg från uttalandena om att vilja förhindra de anställda från att tala med media. Han skriver i ett pressmeddelande att "Självfallet har ni full meddelarfrihet. Och jag beklagar formuleringen där det står att ni inte ska uttala er för journalister"

Rambo och Slam & Container

Renhållningsbolaget Rambo och divisionen Slam & Container ägs av kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".