Foto: Anders Wiklund/Scanpix
P4 Förmiddag

Fransmän hjälpte Dals-Edsbor att göra äpplemust

2:50 min

Fransmän från den lilla byn Cepoy kom till Dals-Ed i helgen för att hjälpa till att göra äpplemust med en äpplepress som de skänkt till sin dalsländska vänort.

–  Vi fick in ungefär 400 kilo äpplen och det var betydeligt mer än vi hade räknat med, säger Ahmed Habchi, som är ordförande i vänortsföreningen i Dals-Ed. Det resulterade i mellan 130 och 140 liter must.

Den handdrivna äppelpressen är en present från Dals-Eds franska vänort Cepoy. Några fransmän från byn fanns på plats i Dals-Ed för att förevisa hur det skulle gå till.

– De fick gå runt och dra pressen. Det doftade ordentligt av äpple.

Tanken var att äpplemusten sedan skulle delas ut till publiken vid allsången som arrangerades på lördagen. Och visst fick publiken smaka – med råge.

– De fick till och med ta med hem i hinkar om de ville.

Musttillverkningen är en del i den pågående kulturveckan i Dals-Ed. Och eftersom det kom in så många äpplen och intresset var så stort så arrangeras det musttillverkning även nästa helg.

– Men då har fransmännen åkt hem så då får vi klara det själv, säger Ahmed Habchi.

P4 Förmiddag
fm.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista