Statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund håller presskonferens i Rosenbad för att presentera en nyhet ur den kommande budgetpropositionen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Regeringen: Den som jobbar ska betala mindre skatt

Regeringen föreslår ett femte jobbskatteavdrag i sin kommande budget.

Satsningen beräknas kosta 15 miljarder kronor och bedöms leda till 13 000 nya jobb.

En av utgångspunkterna för satsningen i budgeten har varit risken för jobbförluster, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressträff. Läget i dag är nära de utgiftstak som lagts fast.

– Vi föreslår en förstärkt inkomstskattesänkning på 12 miljarder. Det innebär för vanliga inkomsttagare 200-300 mer kvar i månaden, sade han.

– Det ska löna sig att arbeta och bli mer kvar i plånboken. Sedan 2006 har många nu fått mer än 1 000 kronor mer i månaden.

Regeringen vill också höja brytpunkten för statlig skatt.

När skatteöverenskommelsen presenterades för 20 år sedan var tanken att bara 15 procent ska betala statlig inkomstskatt, konstaterade Jan Björklund.

– Nu är det nästan var tredje och det var aldrig avsikten. Därför är det angeläget att minska den gruppen och vi höjer därför brytpunkten. Kostnaden för det är ungefär 3 miljarder kronor. Syftet är att det ska löna sig för människor att ta ansvar på jobbet och utveckla sig, sade han.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista