Det handlar det om att synas för att få folk att rösta menar Trollhättans pastorat. Foto: Johan Blixt/ Sveriges Radio

I Trollhättan gick fler till valurnorna i kyrkovalet

1:28 min

Kyrkovalet innebar ökat valdeltagande i nästan hela landet. Även så i Trollhättan där strax över en procent fler valde att göra sin röst hörd jämfört med förra valet.

– Det gäller att påminna om att det är kyrkoval. Det är en rättighet man har att gå och rösta och utnyttja sin röst. Det är fem och en halv miljon medlemmar i Svenska kyrkan, så det borde vara fler egentligen, säger Ulf Sundberg, som är informatör på Kyrkans Hus i Trollhättan.

I Trollhättan hade man åtta vallokaler öppna igår, varav två var i kyrkans hus inne i centrum. De har haft ett röstdeltagande på 10,6 procent, 1,1 procent mer än förra valet 2009. Men det ligger fortfarande under riksgenomsnittet, säger Ulf Sundberg.

På Kyrkans hus sammanställdes sent i natt en första sammanräkning av Trollhättans röster. I förmiddags körde två män ur valberedningen, Bernt Berggren och Leif Hellström, som både är socialdemokrater, röstlapparna till Skara där de nu bland annat ska kontrollräknas.

Kyrkoherden i Trollhättans pastorat, Maria Classon finns med när representanterna från valberedningen hämtar röstlapparna och bär in de i bilen. Hon säger att kyrkovalet är ett viktigt val.

– Det är väldigt viktigt för Svenska kyrkan som en folkkyrka, att ha en demokratiskt vald förtroendemannakår, säger Maria Classon.

Hon tror inte att politikerna sett det som ett tillfälle att ragga röster till nästa år, då det både är riksdags- och europaparlementsval.

– Jag tror mer det är så att de som finns i politiska partier som väljer att engagera sig ihop med kyrkovalet, de har en koppling mellan sig med att de vet lite vad de står för, säger Maria Classon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista