Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Kan ta lång tid innan Saab-leverantörer får tillbaka pengar

0:46 min

De underleverantörer som Saab Automobiles dotterbolag Saab Tools var skyldig pengar kommer att få tillbaka pengar. Men flera rättsprocesser kan göra att det drar ut på tiden.

Det rättsliga efterspelet till Saab Automobiles konkurs fortsätter. I dag hölls ett förlikningssammanträde i Vänersborgs tingsrätt som rör dotterbolaget Saab Tools.

Syftet med sammanträdet är att fastställa hur stor skuld Tools hade till varje företag, så att konkursförvaltarna sedan kan fördela de pengar som finns, så kallad utdelning.

Totalt är det nästan hundra underleverantörer som vill ha tillbaka pengar från konkursboet.

Enligt konkursförvaltarna kan Saab Tools fodringsägare, de som företaget hade skulder till, komma att få fullt betalt. Men det är fortfarande oklart och beror på utslaget i några rättsfall som nu pågår.

Det kan på grund av bland annat det, ta ytterligare månader innan leverantörerna får betalt.

– Ja, om det blir rättegång ska det först avgöras i tingsrätten och om någon av parterna är inte är nöjd med det utslaget finns möjlighet att överklaga till hovrätten. Så det kan ta tid, säger konkursförvaltaren Hans Bergqvist till P4 Väst.

Hur ser det ut i de två andra konkurserna, Saab Automobile och Powertrain, kommer underleverantörerna att få tillbaka pengar där?

– Det är för tidigt att ge någon prognos, men det kommer att bli någon utdelning. men det rör sig om mindre utrymme, det är väsentligt fler fodringsägare som ska dela på kakan, säger Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista