Micke Karlsson och Robert Hansson i Rawhide. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio
P4 Förmiddag

Uddevallabandet Rawhide på spännande USa-turné

4:10 min

Uddevallabandet Rawhide har gjort det som många andra drömmer om – de har varit på turné i USA och dessutom släppt sin nya skiva där. Turnén bjöd på både framgångar och överraskningar.

Till skillnad från många andra band som reser till USA och spelar så behövde Rawhide inte finansiera resan själv, utan fick betalt för att turnera.

Erbjudandet kom efter att de fått kontakt med ett fan i USA.

– Det är nästan så att vi är större i USA än i Sverige. De gillar vår musik och skandinavisk hårdrock generellt, säger Robert Hansson och Mikael Carlsson från bandet.

Därför är det kanske inte så konstigt att Rawhides nya skiva släpps först i USA. Där kom den ut för några dagar sedan.

– Det är en vinyl-LP. Många hårdrockare gillar det formatet, både för ljudets skull och för känslan av att ha ett riktigt albumfodral att ta i.

Tre spelningar i USA blev det, bland annat på en rockfestival i Brooklyn. Men transporterna mellan orterna gick inte riktigt som bandmedlemmarna hade väntat sig.

– En gång fick bara halva bandet plats i den tänkta transporten. Då fick vi andra lifta, säger Mikael.

Nästa spelning på hemmaplan är under Uddevallakassetten senare i höst. Och i nästa sommar väntar kanske en ny resa till USA.

– Det ser ut som om det blir en turné då också, säger Robert.


Känner du något annat band, eller spelar själv i något, som du tycker vi ska uppmärksamma? Tipsa oss!

P4 Förmiddag
fm.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista