1 av 2
Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Abrahamsson vd på Preemraff i Lysekil. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

Fokus på säkerhet när Preemraff storstädar

När raffinaderiet i Lysekil ska storstädas under det så kallade storstoppet har Preemraff fokus på säkerheten. De 2 300 extraanställda ska kunna jobba under trygga förhållanden var budskapet när Preemraff i dag öppnade dörarna för media.

Revisionsstoppet, som är det elfte i ordningen sedan raffinaderiet stod klart 1975, är ett planerat stopp som numera sker var sjätte år.

Under dagens pressvisning av området och arbetet som sker låg stor en stor del av fokusen på just säkerheten kring anläggningen.

-- Det viktigaste under stoppet är att alla de dryga 2 500 arbetarna ska kunna åka hem efter stoppet utan olyckor, säger Bernt Henriksson, som är turn around manager.

Men det har redan skett två olyckor. Under nedsläckningen av raffinaderiet brännskadades två personer som fortfarande är sjukskrivna och senast igår fick en kvinna andnöd när hon rengjorde en tank.

Enligt polisen ska kvinnan ha fått andnöd när hon andades in lösningsmedlet som användes, men Preemraffs raffinaderichef, Peter Abrahamsson, har en annan bild av vad som hände.

– Det fanns inget som var kopplat till arbetsmiljön i det läget, säger Peter Abrahamsson.

Sådana mindre skador är inget man kan undvika säger Bernt Henriksson.

– Att folk klämmer sig och liknande får man räkna med, men de stora olyckorna ska man vara utan, säger Henriksson.

Preemraff jobbar också för att klara av den budget man satt upp. Man räknar med att stoppet kommer att kosta tre miljarder kronor.

Det har också gjorts stora satsningar på infrastrukturen för att få stoppet möjligt, då tusentals arbetare befinner sig på området där det annars brukar vara närmare folktomt då övervakning sker via kameror i vanliga fall.

Förutom tillfälliga omklädningsbodar, kontor och mattält finns 400 nya toaletter. De kommer också krävas 400 000 koppar kaffe åt arbetarna under den dryga månaden som stoppet pågår. Därför har man även förstärkt företagshälsokåren under dagstid.

– Det är nära på en vårdcentral vi har här, säger Peter Abrahamsson, raffinaderichef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista