Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Nobel & Myrbäck

Vårdforskare: Akutens lösning finns på vårdcentralen

7:22 min

Är det vårdcentralernas dåliga rykte som gör att akuten får jobba hårdare? Ja, det menar ambulanssjuksköterskan och forskaren Eric Carlström på Högskolan Väst.

Alla har vi väl hört skräckhistorier om folk som har blivit sittande i tiotals timmar på akuten utan hjälp, och när de väl fått hjälp får de ligga på en brits i korridoren – och sjuksköterskorna går på knäna och läkarna larmar.

Även om detta inte är hela bilden av akutmottagningarna så är akuterna mer ansträngda än tidigare, och någon som har studerat det här problemet noga är Eric Carlström.

Hans forskning visar att trots alla larmrapporter om situationen på akuten så väljer patienterna många gånger akuten framför vårdcentralen. Anledningen är att där får patienten direkt träffa vårdpersonal, och får även träffa en specialist.

Vårdcentralerna, dit vården vill att patienterna i första hand söker sig, dras med rykten om att vara svåra att nå och att komptensen där inte är tillräckligt hög.

– Man borde ha berättat att går du till vårdcentralen så har du den bredaste kompetensen och den största möjligheten att spika problematiken, och skicka remiss år rätt håll om det behövs, säger Eric Carlström.

Han menar också att sjukvårdspersonalens rädsla för att göra fel och få kritik gör att akuten får ta emot för många patienter. Istället för att våga neka en patient specialvård skickar man dem vidare.

– Hellre öppna dörren för väldigt många, för det kan man inte kritiseras för.

Att ta denna oro och rädsla på allvar, att få vårdpersonalen att lita mer på sin erfarenhet och fingertoppskänslan än schematiska beslutsstöd och förbättra vårdcentralernas rykte tror han kan vara en del av lösningen på problemet med att allt för många söker sig till akuterna.

Nobel & Myrbäck
eftermiddag.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista