1 av 2
Jonas Andersson (FP). Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
2 av 2
Gert-Inge Andersson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Tredubblade vårdköer på två år

1:27 min

Vårdköerna i Västra Götalandsregionen växer och nu går Folkpartiet ut och kritiserar regionledningen för att de misslyckats med att uppfylla kraven i vårdgarantin.

Enligt vårdgarantin har patienten rätt att få träffa en specialistläkare inom 90 dagar och därefter en tid för behandling, till exempel operation, inom 90 dagar. Men antalet patienter som inte fått träffa en specialist inom 90 dagar har tredubblats de senaste två åren.

Regionrådet Jonas Andersson (FP) pekar på siffror från augusti 2011 och jämför med augusti i år: Under den tiden har antalet patienter i kö ökat från drygt 3 900 till drygt 10 700.

Jonas Andersson menar bland annat att regionledningen använt skattehöjningen på 25 öre i regionen på ett felaktigt sätt:

– Från Folkpartiet accepterade vi den skattehöjningen under förutsättning att de pengarna går till vården. För vi såg att sjukvården var inte finansierad. NU-sjukvården till exempel klarar varken ekonomi eller vårdgarantitiden. Det behövdes helt enkelt mera pengar, men den politiska lednignen valde att göra annorlunda.

Regionstyrelsens ordförande Gert Inge Andersson (S) svarar att skattehöjningen är till för att täcka upp för det nya skatteutjämningssystemet och för frysta statsbidrag de senaste åren.

För att få bukt med köerna har regionstyrelsen anslagit 400 miljoner i år och nästa år, bland annat för att köpa vård från andra landsting:

– Vi lägger en del av operationerna på våra egna sjukhus, förhoppningsvis de flesta. Men vi kommer också att köpa operationer från andra vårdgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista