Elever från de nedläggningshotade utbildningarna skolkade idag för att kunna protestera utanför hotellet i Göteborg där Regionutvecklingsnämnden idag ska fatta beslut om deras framtid. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Demonstrerande dingleelever fick genomslag i regionnämndens beslut

"Det verkade som att de inte riktigt kunde svara på våra frågor"
1:40 min

Idag skolkade 17 dingleelever för att kunna åka ned till Göteborg och demonstrera mot förslaget att lägga ned häst- och lantbruksinriktningarna på Naturbruksgymnasiet i Dingle. Det hela slutade med ett extrainsatt möte mellan eleverna och regionutvecklingsnämnden, vars beslut fick ett tillägg. 

– Ni måste ha ett ansvar så att det sköts ordentligt, överröstar Helena Helgesson Regionutvecklingsnämndens ordförande.

Det fat med mackor som Regionutvecklingsnämnden, RUN, hade låtit ställa fram innan extramötet gjorde inte de 17 pålästa dingleeleverna mindre upprörda. Under sin tänkta lunchrast fick nämnden frågor om varför de lägger ned en framgångsrik hästutbildning och en lantbruksutbildning när genomsnittåldern på lantbrukare är 63 år. För de två inriktningarna kommer sannolikt försvinna från Dingle på sikt, men tack vare att 17 elever skolkade och protesterade så gjorde nämnden ett tillägg i sitt beslut.

Birgitta Losman är ordförande i regionutvecklingsnämnden.

– Idag fattade vi ett enhälligt beslut om att det ska vara tryggt och säkert för eleverna som nu går på våra naturbruksgymnasium.

Betyder det att eleverna som går där nu kommer att få gå kvar på sin skola?

– Det är så det känns för oss i nämnden och det är så vi vill att Gymnasiestyrelsen tolkar det här.

Vad tänker du runt mötet som just utspelade sig här?

– Det här är skärpta ungdomar som direkt har kunnat påverka nämndens beslut och som förtroendevald tycker jag att det känns väldigt bra att ha den dialogen.

Ida Gravander som går i trean på hästsportlinjen och ändå skulle få ta studenten på Dingle är inte lika uppspelt som nämndens ordförande.

– Jag tyckte att det verkade som att de inte riktigt kunde svara på våra frågor. Det verkade lite som att de ville skylla ifrån sig och bortförklara.

Men vad tänker du runt att tvåorna nu iallafall verkar få gå kvar på Dingle?

– Det är tur det, det hade varit ett väldigt dåligt beslut om de var tvungna att byta skola.

Imorgon sammanträder utföraren Naturbruksstyrelsen (f.d Gymnasiestyrelsen red. anm) i Skövde för att diskutera det som RUN beslutade idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".