1 av 2
Nevs första Saab 9-3, byggd 18 september 2013. Foto: Saabsunited.com
2 av 2
Saab-märket på Nevs första bil. Foto: Saabsunited.com

Här är Nevs allra första Saab 9-3

4:53 min

Nevs har i dag byggt sin första bil av modellen Saab 9-3 i Trollhättan. Det är första bilen som byggs på linan i fabriken på över två år.

Det var drygt två år sedan. Men i dag har en Saab-bil byggts klart i Trollhättan. Det är den första bilen som den nya ägare Nevs har byggt, men det handlar inte om start av serieproduktion än säger presschefen Mikael Östlund.

– I dag har vi fått den första bilen i den första provserien färdigmonterad. Det kommer komma fler sådana och den här bilen har inte alla komponenter som kommer att sitta i den första bilen vi kommer serieproducera, men det är viktigt för oss att kunna se att alla fungerar och att hela kjedjan av produktion fungerar.

– Det betyder mycket för alla som jobbar här, det är en signal också att vi gör det vi har sagt och att vi siktar på att starta produktionen i höst. Men det återstår en del saker, vi måste ha klart med alla underleverantörer.

Det är en silvergrå Saab 9-3 sedan som i dag rullade av linan inne i fabriken i Trollhättan och som är den första bilen som Nevs har byggt. Det är också första gången på ungefär 2,5 år som en bil byggs i fabriken.

Saab Automobile stoppade produktionen våren 2011 när de ekonomiska problemen blev för stora och konkursen blev ett faktum i december samma år.

För drygt ett år sedan köpte Nevs stora delar av konkursboet, företaget ägs dels av den svensk kinesiske affärsmannen Kai-Johan Jiang och dels av den kinesiska staden Qingdao.

Men nu handlar det inte om någon produktionsstart utan i stället om att testa att allt i produktionen fungerar. Nevs har fortfarande inte förhandlat klart avtalen med alla de 500 underleverantörer som behövs för att starta produktionen.

Nevs siktar på att bli en ledande elbilstillverkare, men någon elmotor är det heller inte tal om i nuläget. Den versionen väntas först nästa år, säger presschefen Mikael Östlund.

En av de som var inbjudan att se bilen rulla av linan i dag var underleverantörsorganisationen FKG:s vd Fredrik Sidahl:

– Ja, GM vingklippte ju den här fågeln, men nya fjädrar har växt ut och snart kan den flyga. Det är väldigt kul och också hedrande att få vara på plats när den första bilen rullar av linan, säger Fredrik Sidahl, som också skrivit om det hela på Twitter i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista