Sju av tio bland de 100 största företagen i Västra Götaland kan tänka sig en utflyttning

70 procent av de 100 största företagen i Västra Götaland har planer på att flytta produktion utomlands. Det visar en enkät som Västsvenska Industri- och Handelskammaren har gjort.

De största industrierna i Västsverige fick frågan om de tänker flytta utomlands. Svaret blev dystert. Nästan sju av tio företag diskuterar, planerar eller håller redan på att flytta verksamhet till ett låglöneland. Bara 3 av de 98 industriföretag som fick frågan berättade om planer på att ta hem tillverkning eller verksamhet till Sverige. 67 av 98 funderar på att flytta ut.

Enkäten har gjorts av Västsvenska industri- och handelskammaren och riktades till de största industrierna i området. Vilka företag som ingår berättar man inte, mer än att det handlar om flera branscher. Det inkluderar i så fall Volvo, Saab, SKF och en rad andra viktiga västsvenska industrier och arbetsgivare. Hur många jobb som är i fara om alla flyttplaner blir verklighet framgår inte av undersökningen.

-Men det är mycket få företag som överväger att flytta ut helt. Det som diskuteras är delar av verksamheten, säger Industri- och handelskammarens vd Anders Källström. I den undersökning som presenterades på onsdagen ser man att varslen om uppsägning på företagen är tio gånger flera än behoven av nyanställningar. Ändå är undersökningen gjord i en högkonjunktur, vintern 2004-2005.

Orsakerna till industriernas flyttplaner är i de flesta fall strikt ekonomiska. Företagen jagar billigare sätt att producera än vad man klarar hemma i Sverige. Och det utan att göra avkall på kvaliteten.
-I dag är kvalitet en självklarhet, oavsett var varan är tillverkad, säger Källström. Ingen konsument accepterar dåliga kylskåp, bilar eller datorer bara för att de är tillverkade i ett låglöneland. Industriföretagen letar kompetent personal som inte är för dyr och som gör att tempot i tillverkningen kan ökas. Det, konstaterar Industri- och handelskammaren i sin rapport, når man via hög arbetsdisciplin, treskift och låg frånvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".