Höstbudgeten, som presenteras i rummet bakom honom, hjälper inte honom att få jobb menar Istvan Fitus. Foto: Oskar Lodin/ Sveriges Radio

Arbetssökande Istvan skeptisk till höstbudgeten

1:26 min

Bra att det satsas på unga, med vad händer med de äldre? Det undrar 54-årige Istvan Fitus som tog en paus från jobbsökandet för att sitta med när lokala allianspolitiker presenterade regeringens höstbudget i Vänersborg i dag.

– Arbetsgivare vill inte satsa på oss gamlingar, istället vill de satsa på yngre som inte har erfarenhet. I vilket fall finns det inga jobb. De flesta jobb är i Stockholm och Göteborg men i småstäder finns det ingen sysselsättning. 

Han är en av de som lyssnade på budgetpresentationen i Vänersborg idag. Mikael Cederbratt (M), Dan Möllergård (FP), Annika Qarlsson (C) och Penilla Gunther (Kd) fanns på plats för att berätta hur de tror att den nya höstbudgeten, som presenterades av finansminister Anders Borg i morse, kommer att gynna området.

Förutom det femte jobbskatteavdraget och andra skattelättnader, för arbetare med inkomst under dryga 37 500 kronor och pensionärer, så pratade allianspolitikerna mycket om det nya lärlingssystemet som finns i budgeten.

Men det hjälper inte de som är medelålders och arbetslösa menar Istvan Fitus.

– Visst att man måste satsa på de unga under 25 år, men vad händer med oss som har ett bäst före datum, som jag, jag är 54, säger Istvan Fitus.

Men ett femte jobbskatteavdrag och en höjd brytpunkt för statlig skatt skapar jobb, menar moderate riksdagspolitikern Mikael Cederbratt.

– Det är så här att det faktiskt finns forskning som faktiskt säger att ju mer man tjänar på att börja arbeta desto större är drivkrafterna. Det visar siffror från riksrevisionsverket som andra institut ställt sig bakom, att det skapar jobb.

Catharina Bråkenhielm från Henån sitter i riksdagen för socialdemokraterna och tycker inte att Mikael Cederbratt är på rätt spår.

Nej han har ingen poäng. Det här är så väl beprövat i Sverige och det visade sig att så var det inte. Om man istället satsar inom offentlig sektor där det brister i skola och sjukvård så ger det massor av arbetstillfällen.

Istvan Fitus har sökt jobb kontinuerligt i ett och ett halvt år nu, och enligt honom är det inte drivkraften hos de arbetslösa som är problemet.

– Varken jag eller andra arbetslösa är det för att vi vill, utan för att det inte finns några jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista