Ödesmöte om dalslandsbanan DVVJ:s framtid

1:25 min

Järnvägsbanan DVVJ mellan Mellerud och Bengtsfors är nedläggningshotad och i dag är alla intressanter på plats på ett stormöte på Trafikverket i Vänersborg.

– Där har vi chansen för första gången att lägga fram rejäla fakta över vad vi gör och inte gör. Det är hur mycket gods och turister som vi fraktar, säger Bo Thorn som är stiftelsen DVVJ:s ordförande.

Trafiken på DVVJ har drivits av de tre stiftelseägande kommunerna Bengtsfors, Mellerud och Årjäng sedan 1987 och banan har varit hotad av nedläggning ett flertal gånger.

Orsaken har alltid varit att den är en lågtrafikerad sträcka. Nu senast har Trafikverket sagt att under denna höst kan det bli aktuellt att lägga ner den 3,8 mil långa banan där det åker turister, men framförallt gods till skogsindustrin.

Banan sträcker sig med trafik mellan Mellerud och Bengtsfors.

I dag ska representanter för kommunerna, turistorganisationerna, Västra götalandsregionen och Trafikverket diskutera järnvägens framtid. Det kan finnas en alternativ finansiering för underhållet.

Det sker en hel del på banan. Persontrafiken har ökat med 17 procent och godstrafiken har ökat från 40 000 ton förra året till minst 68 000 ton i år. En medveten satsning från de som arbetar med DVVJ.

– Alla jobbar med detta. De frågar folk runtom och vi har god kontakt med fraktföretaget Green Cargo, säger Bo Thorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista