Kommentar till höstbudgeten

10 000 fler sysselsatta , och färre långtidsarbetslösa.

Detta är vad regeringen räknar med efter den storsatsning på våra plånböcker som presenterades i regeringens budget idag-en storsatsning på ett femte jobbskatteavdrag och lägre skatt till den som tjänar över 36 000 i månaden.

En storsatsning på oss som har jobb.

Kritiken är hård, från oppositionen, från facken.Man lånar till skattesänkningar, regeringen struntar i välfärden, man skulle kunna anställa 33 000 undersköterskor för en summa som motsvarar jobbskatteavdraget.

Och i våra nyheter har vi hört Istvan, 54 och arbetslös elektriker, han kunde inte se någon ljusning för egen del.

Men om vi nu trots allt får 10 000 fler sysselsatta, och färre långtidsarbetslösa, då är väl allt gott och väl?

Men faktum är att det troligen inte går att på ett trovärdigt sätt utvärdera hur jobbskatteavdraget har påverkat sysselsättningen.

Uttalandet är INTE hämtat från oppositionen, utan det står i ett pressmeddelande från januari 2012, när regeringens egen expertmyndighet IFAU analyserade de två första jobbskatteavdragen.

Man vet helt enkelt inte.

Den här slutsatsen kan inte ha undgått Anders Borg. Så frågan är om budgeten egentligen är så mycket mer än en ganska skamlös flirt med väljarna. Vi som har jobb, vi ska vara glada och nöjda, konsumera mer, och sen gå och rösta på den regering som har gett oss allt detta.

En flirt och en förhoppning att några kronor mer i det egna hushållet smäller högre för väljarna än tillståndet i vården, skolan och omsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista