Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Saabs konkursförvaltare strider med underleverantörer om 600 miljoner

35 underleverantörer till Saab Automobile har stämts på 580 miljoner kronor av konkursförvaltarna. Det visar en sammanställning som Ekot och P4 Väst har gjort. Men än så länge har förvaltarna inte vunnit ett enda mål.

Anledningen är att bara vissa leverantörer fick betalt under företagets slutskede och de pengarna vill förvaltarna ha tillbaka.

– Vi har faktiskt inte fått fullt betalt för det vi har levererat, så vi tycker det känns väldigt märkligt, säger Lars Stugemo som är vd för HiQ.

Företaget jobbade med Saabs hemsida och krävs på fyra miljoner kronor.

Konkursförvaltarna hävdar att underleverantörerna borde förstått att Saab inte kunde betala alla sin räkningar och företagen borde därför ha slutat att leverera till Saab flera månader innan konkursen i december 2011.

Dessutom fick bara vissa leverantörer betalt, enligt förvaltarna, och det är de pengarna förvaltarna nu kräver tillbaka.

Det är både stora och små underleverantörer från hela världen som nu krävs på pengar. Sammanlagt handlar det om över 580 miljoner kronor från 35 företag.

Men HiQ:s vd Lars Stugemo håller inte med konkursförvaltarna i deras argumentation. Han säger att man har agerat i god tro.

– Det är ju lätt att säga med facit i hand. De jobbade ju i ett och halvt år innan de kom fram till att Saab kanske var på obestånd. Vi hade ingen anledning att tro det, säger han.

I tingsrätter runt om i Sverige pågår de 35 målen, men efter över nio månader har fortfarande inte en enda mål avgjorts. I de flesta fallen pågår fortfarande skriftväxlingar.

Men kritiken får underleverantörerna är förvaltaren Hans Bergqvist oförstående till.

– Det är lite tveeggat med den kritiken. Det är klart att de som drabbas av återvinningskraven inte tycker det är roligt när man har levererat och fått betalt. Men det finns många som har levererat och inte fått betalt, säger han.

Hur stor är chansen att ni vinner?

– Vi vidtar inte sådana åtgärder med mindre än att vi göra bedömningen att vi har rättsligen välgrundade anspråk, säger Bergqvist.

Victor Jensen
victor.jensen@sverigesradio.se
Jan Andersson
jan.andersson@sverigesradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista