Polisen registrerade homosexuella

1:55 min

Det är inte bara romer som polisen registrerat – även homosexuella har registrerats av polisen i Stockholm. Det är något som bekräftas av Leif GW Persson.

– Det fanns något som kallades ett bögregister hos polisen i Stockholm på min tid, säger Leif GW Persson.

Han berättar om att homosexuella på 60- och 70-talet sågs som något avvikande – att homosexualitet var som en sjukdom. Därför registrerades de homosexuella.

Detta är något som även polisforskaren Rolf Granér känner till.

– Ja, det är något som jag vet fanns. När jag började som lärare på Polishögskolan i början av 90-talet ingick det i tunnelbanepolisens uppgifter att störa homosexuella på toaletterna.

Varför tror du att man hade ett sånt register?

– Då betraktades homosexuella som skumt folk. Och generellt lär sig poliser att vara misstänksamma mot det avvikande – därför att det avvikande anses farligt.

Enligt Leif GW Persson så innefattade registret flera tusen homosexuella som rörde sig i Stockholmsområdet och personerna kunde hamna där på väldigt lösa grunder.

– De behövde inte ens vara brottsliga, säger han. Snarare var homosexuella oftare brottsoffer.

Registret förstördes någon gång i slutet på 70-talet. Och polisforskaren Rolf Granér skulle bli väldigt förvånad om det fanns något register över homosexuella idag.

– Väldigt förvånad. Om det finns kvar så är det någon som har glömt det. Jag kan inte se vad man skulle använda ett sådant register till.

Adam Bergman

Adam Bergman, reporter sändare Sveriges Radio P4 Väst. Foto: Cajsa Vingros Carlson/P4 Väst

adam.bergman@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista