Lysekilsbo åtalas på Gotland för lastmaskinsstölder

En man från Lysekil har åtalats, misstänkt för att vara huvudperson i en stor härva med stulna lastmaskiner som sålts på Gotland.  Mannen åtalas på sexton punkter vid Gotlands Tingsrätt för grov stöld alternativt grovt häleri.

Enligt åklagaren har Lysekilsbon stulit åtta lastmaskiner, en grävskopa, en hjullastare, en lastväxlarkärra, en traktor och fyra motorbåtar, bland annat i Ed, Brastad och Svanesund, som han sedan sålt på Gotland.

Åklagaren anser att brotten är grova med tanke på omfattningen och det höga värdet på stöldgodset, sammanlagt 2,7 miljoner. Brottsrubriceringen - grov stöld alternativt grovt häleri, kommer sig av att mannen inte erkänner själva stölderna, och om de inte kan bevisas kan han ändå dömas för grovt häleri, alltså för att ha sålt de stulna maskinerna.

Två gotlänningar åtalas också för grovt häleri i härvan: En gotländsk företagare som har köpt sju av lastmaskinerna och hjullastaren misstänks ha vetat att maskinerna var stulna, och en annan gotländsk man som misstänks för att ha hjälpt bohuslänningen att sälja stöldgodset på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".