Ramona Byrö. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Nobel & Myrbäck

Så berättade Ramona om styvpappans övergrepp

3:07 min

När Ramona Byrö var tolv år tog hon en biltur med sin styvpappa. Under färden berättade hon för honom att hon avslöjat i skolan att han utnyttjat henne sexuellt sedan hon var sex år gammal.

Från att Ramona Byrö var sex år gammal blev hon sexuellt utnyttjad av sin styvfar. Hur klarar ett barn av att bära den bördan? Och hur har hon kunnat gå vidare som vuxen?

I dag är hon 30 år och föreläser om det hon utsattes för av den man som skulle ge henne trygghet och tillit. Men då var hon tolv år och hade efter många års övergrepp till slut berättat för sin fröken i skolan om vad styvpappan utsatte henne för.

– Jag och min styvpappa tog en biltur, och under den bilturen sa jag väldigt, väldigt tyst och försiktigt att jag har pratat med fröken, berättar Ramona.

När Ramona och styvpappan kommer hem från bilturen hämtar de mamman och åker iväg till en stuga för att prata. Då berättar styvpappan själv.

– Jag förstod ingenting av vad han säger, jag förstår inte de ord han säger och vad det betyder.

Den natten kastade Ramonas mamma ut styvpappan, det blev rättegång och han dömdes till slut.  

I dag mår Ramona bra och säger själv att hon har ett fantastiskt liv.

– Det finns två alternativ. Antingen väljer man det goda eller så väljer man det onda där du bara är förbannad och går tänker på vilken jävla start jag fick. Eller så väljer att du konstatera att det här hände och vad gör jag för att gå vidare.

Nobel & Myrbäck
eftermiddag.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista